Ajatuksiani matkan varrella

Olen kerännyt ajan kuvia matkan varrella oheisille sivuille, joita päivitän satunnaisesti.

 

 

Vaalien jälkitunnelmia

Ajatuksiani >>

Keskustan rökäletappio ja kokoomuksen, vihreiden ja perussuomalaisten vaalimenestys Lapissa ei jää vaille seuraamuksia. Perinteisesti Rovaniemellä suurin ryhmittämä (keskusta) käynnistää neuvottelut puolueiden välillä ja toimii niissä ”puheenjohtajana”.

 

Surullista on ollut havaita, ettei puolueiden välisiin neuvotteluihin ole vielä kutsua tullut ainakaan kokoomuksen kunnallisjärjestölle. Vaaleista on jo kulunut reilu viikko. Sen sijaan julkisuuden kautta heitetään erilaisia avauksia ja ilmeisesti odotetaan miten niihin reagoidaan. Lisäksi on liikkeellä erilaisia huhuja milloin neuvottelut alkavat.

 

Rovaniemellä keskusta ennakoi jo elokuussa mahdollista vaalitappiota ja käynnisti puoleiden väliset neuvottelut. Aiheena oli, ettei Rovaniemellä hyväksytä vaaliliittoja eikä yhteisiä valtuustoryhmiä kuntavaalien jälkeen.

Kokoomus tyrmäsi heti moiset ajatukset, perusteena oli vaalilaki. Valitettavasti näitä neuvotteluja käytiin useaan kertaan ja jopa uhkaavaan sävyyn. Lopputulema oli, että kokoomus ja kristilliset sopivat teknisen vaaliliiton. Yksinkertaisesti meidän tavoitteena oli saavuttaa mahdollisimman hyvä vaalitulos, tämä lienee muillakin tavoite vaaleissa. Tähän on historiallinen peruste jo edellisistä kunnallisvaaleista sekä yhteinen valtuustoryhmä vaalien perusteella valtuustossa. Asia tiedotettiin kaikille puolueille ja tiedoitusvälineille välittömästi 15.9.2008. Kokoomus ja kristilliset jättivät yhteisesti myös ehdokaslistat seuraavana päivänä, joten mitään epäselvyyttä vaaliliitosta ei ole ollut olemassa.

 

Ei liene salaisuus, että sen jälkeen kaikki muut ryhmät keskustan johdolla ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jossa ei hyväksytä vaaliliiton mukaista ryhmää vaalien jälkeen. Näin kenties voidaan yhteisesti rangaista ja kenties jakaa vaaliliittoon kuuluvien luottamuspaikkoja. Tästähän löytyy esimerkkejä tältä valtuustokaudelta, merkittävin on mm. kokoomuksen menetetty yksi kaupunginhallituksen paikka.

 

Vaalien tulos valtuutettujen ja varavaltuutettujen osalta on nähtävissä Rovaniemen kaupungin nettisivuilta ” Rovaniemen kaupungin lopullinen kunnallisvaalien tulos” 30.10., alaotsikko varalle valitut vaaliliitottain. Kok+Kd listalla on toisena ja seitsemäntoistana varavaltuutettuna kristilllinen henkilö kuten vaalitulokseen kuuluukin. Tuloksen julkistamisen perusteella voi arvioida, että Rovaniemelläkin noudatetaan vaalilakia. Lienee kiistaton asia, että kokoomuksella ja kristillisillä on ollut yhteinen vaaliliitto ja saavutettu vaalitulos on myös yhteinen.

Kuntalaki antaa mahdollisuuden yhteisen valtuustoryhmän muodostamiseen niin kristillisten kuin mahdollisesti muidenkin kanssa. Se on taas eri juttu, onko siihen vielä yhteisiä edellytyksiä.

 

Kuntavaalien jälkeen viime tiistaina keskusta ilmeisesti sai yhden kristillisen puolelleen ja löi kuin halkomakirveen kokoomuksen ja kristillisten väliin. Tätä vahvennettiin uutisoinnilla ja kolumneilla.

 

Mitä se kertoo. Kuten toimittaja kirjoittaa kolumnissaan, ettei minkaanlaisia ryhmittymiä tulla hyväksymään. Ei vaaliliiton mukaisia eikä muitakaan vaihtoehtoja. Tämä on lähtökohta puolueiden välisiin neuvotteluihin. Pitää aivan pinnistää, että voisi arvata taustat kirjoituksille. Erikoiseksi tulevat neuvottelut tekee se, ettei ainakaan meidän ryhmässä kenelläkään ole tiedossa milloin ja missä neuvottelut alkavat. Muistan hyvin elokuussa, kun menin ensi kertaa neuvotteluun ja kuvittelin, että puolueiden välisissä neuvotteluissa sovitaan vaalien jälkeiset toimenpiteet ja niihin liittyvät päivämäärät. Kissan viikset , tärkein asia oli torpata mahdollinen vaaliliitto sekä lisäksi varmistaa,ettei vaalien jälkeen mahdollisesti keskustasta irtoavilla ole sijaa luottamuspaikkajaossa.

Viimeisellä kerralla syyskuussa ennen listojen jättämistä puolueiden välisiä neuvottelua vaalien jälkeen vain sivuttiin.

Vaalit on käyty eikä vieläkään ole sovittu yhteisistä toimintatavoista ja aikatauluista. Olisiko aika muuttaa toimintatapoja ja huomioida myös muita osapuolia?

 

Nyt olisi hyvä tilaisuus puhdistaa pöytä ja lähteä aidosti liikkeelle yhteisin tavottein ihan oikeasti.

Se edellyttää toisten huomioimista ja yhteisten tavoitteiden hyväksymistä.

Rovaniemi tarvitsee kaikkien osapuolten osaamista rakentaessaan tulevaisuutta.

 

Arkisto >>

Kommentit

Ei löytynyt

Lisää kommentti

Oikeudenmukainen ja yhdenvertainen Rovaniemi-työ jatkuu.