Ajatuksiani matkan varrella

Olen kerännyt ajan kuvia matkan varrella oheisille sivuille, joita päivitän satunnaisesti.

 

 

Sananvapaus!

Ajatuksiani >>

Olin vaimoni ja useiden muiden vieraiden kanssa perjantai-iltana Lapin Kansan 80-vuotisjuhlilla Lapin Yliopistolla. Tilaisuus oli samalla pitkäaikaisen päätoimittajan Heikki Tuomi-Nikulan läksiäistilaisuus. Hän otti vieraat vastaan pääaulassa, josta siirryttiin samantien Fellman-saliin. Odottavan juhlallista tunnelmaa viritti Lapin Kamariorkesteri taustamusiikillaan.

Juhlatilaisuuden juonsi Lapin Kansan toimitusjohtaja Matti Ilmivalta. Ohjelma koostui kolmesta puheesta ja huipentui lopuksi musiikilla.

 

Ensimmäisenä puhujana oli Heikki Tuomi-Nikula ja pääaiheena oli sananvapaus. Heikki piti hyvin kirjoitetun ja tunteikkaan puheen Lapin Kansan historiasta vuosikymmenien aikana. Alku oli vahvasti taustaltaan Maalaisliiton hengessä ja väreissä aina viisikymmentäluvun lopulle (1958) saakka. Siitä lähtien lehti on ollut julistukseltaan Perä-Pohjolan sitoutumaton julkaisu. En aivan tarkkaan tiedä taustoja, mutta viisikymmentä ja kuusikymmentäluvulla lehteä kutsuttiin myös ”sontasiioniksi”, mitä lieneekin tarkoittanut. Ei se ainakaan silloin lapsena ja nuoruudessa selvennyt. Olisiko sillä ollut merkitystä sananvapauteen jo silloin. Sananvapaus on lehden tärkein ominaisuus, jonka Heikki puheessaan ansiokkaasti toi esiin. Miten sitä käytetään hyödyksi ja hyväksi, jäi hieman vähemmälle huomiolle. Sen sijaan hän toi esille myös lehden vastuullisuuden ja esimerkiksi virheellisen tiedon oikaisemisen pienellä korjauksella jälkikäteen varsin vähäiseksi ja useimmiten riittämättömäksi toimenpiteeksi. Heikki toi puheessaan esiin myös lehden riippumattomuuden konsernista ja taloudellisen vahvuuden sekä merkityksen tulevaisuudessa.

 

Välikommenttina voin todeta omakohtaisesti saaneeni pari vuotta sitten reilun vuoden ajan lehdeltä ihan riittävästi palstatilaa virheellisellä sekä tarkastamattomilla kirjoituksilla neljän eri toimittajan toimesta. Silloin ei päätoimittajalla ollut halua ja kykyä oikaista niitä useista pyynnöistäni huolimatta. Kiitoksena näistä oikaispyynnöistä sain vuosi sitten Heikiltä kutsun lehden 80- vuotisjuhlaan. En tiedä paljonko se lohduttaa lehden lukijoita, jotka ovat väärän tiedon varassa edelleenkin.

 

Maaherra Timo E. Korva vastasi päätoimittajan puheeseen hyvin vapautuneella puheellaan höystettynä hauskoilla sutkauksilla eri yhteyksiin ja omiin henkilökohtaisiin kokemuksiin myös korville lyöntiinkin. Ehkäpä keskeisin viesti lehdelle maaherralla oli, että eri mielipiteet saavat moniarvoisesti tilaa ja on lukijoiden asia arvioida niitä, joskus jopa väärinkin. Hän toi myös vahvasti esiin, että tiedoitusvälineet luovat mielikuvaa ja mielikuvien perusteella tehdään isot ratkaisut yhteiskunnassa. Tässä on vahva ja vaativa haaste uudelle nimetylle päätoimittajalle Antti Kokkoselle. Miten ja kenen puolesta rakennetaan mielikuvia Lapissa.

 

Kolmas puheenvuoro oli varattu omistajalle eli Alma Median toimitusjohtajalle Kai Telanteelle. Puheenvuoro oli lehden riippumattomuutta ja vahvaa omistajuutta sekä monipuolista osaamista korostava.

 

Tilaisuus huipentui Lapin Kamariorkesterin Lasse Joametsin johdolla ensin klassisin sävelin ja sitten nuoren solistin Anna Laakson tulkitessa loistavasti tilaisuuden henkeen sopivin lauluin päättyen Lapin kesä-tulkintaan. Musiikkiesitykset olivat vahvoja ja koskettavia tulkintoja.

 

Lopuksi siirrrytttiin Taiteiden tiedekunnan Agora-saliin maistelemaan illan anteja toisten vieraiden seurassa. Lämminhenkiseen tilaisuuteen osallistui arviolta sataviisikymmentä vierasta.

 

Lämpimät Onnittelut Lapin Kansalle 80-vuotistaipaleesta. Toivotan menestystä jatkossakin ja lehden toimitukselle entistä suurempia haasteita kirjoituksiin ja julkaisuihin.


Malja sananvapaudelle!

 

Arkisto >>

Kommentit

Ei löytynyt

Lisää kommentti

Oikeudenmukainen ja yhdenvertainen Rovaniemi-työ jatkuu.