Ajatuksiani matkan varrella

Olen kerännyt ajan kuvia matkan varrella oheisille sivuille, joita päivitän satunnaisesti.

 

 

Rovaniemi tarvitsee uudistumista.

Ajatuksiani >>

Vuoden 2012 talousennuste näyttää lähes 20 miljoonan € alijäämää ja aikaisempien vuosien puskurit ja ylijäämät alkaa olla syötynä. Rovaniemellä valmistellaan Napapiirin Veden yhtiöittämistä ja yhdistämistä Rovaniemen Energiaan. Perusteluna ovat synergiaedut ja kustannus-säästöt. Viranhaltijat tekevät asiallista ja hyvää perustyötä sekä yrittävät tehdä parhaansa.

 

Tosiallisesti kyseessä on kaupungin talouden pelastaminen tasekikkailulla. Tarkoituksena on siirtää Napapiiirin Veden verkosto-omaisuus yhtiöittämisellä omaksi tytäryhtiöksi Rovaniemen Energiaan. Tämä on tarkoitus tehdä ottamalla kaupungilta kymmeniä miljoonia velkaa (paperilla). Tälläisella tasejärjestelyllä saadaan kaupungin talous näyttämään hetkellisesti hyvältä taloudellisten lukujen osalta. Kyseessä on poliittinen harhautus ja peittely heikosta talouden hoidosta sekä päättämättömyydestä tehdä todellisia ratkaisuja rakenteisiin.

 

Ennenkuin kynähommilla saadaan näyttämään taloudelliset mittarit kunnollisilta, niin Rovaniemen hallinto-ja palvelurakenteet tarvitsevat uudistumista. Rovaniemeläisille luvattiin yhdistymisen myötä hallinto-ja henkilöstörakenteiden uudistumista vuoden 2010 jälkeen. Juuri mitään ei ole tehty, sen sijaan ylimääräisiä taloudellisia oikeuksia on lisätty joillekin erityisryhmille.

 

Olen ottanut kantaa KHO:ta myöten kuntalisään. Viime viikolla tehtiin päätös, että kuntalisää karsitaan korkeatuloisten lapsiperheiden osalta 500 000 € verran vuodessa. Kokoomuksen valtuustoryhmä on kuluneen valtuustokauden aikana tehnyt useita esityksia hallinnon ja palvelurakenteiden uudistamiseksi. Valitettavasti ääntämme ei ole kuunneltu riittävästi. Viimeaikoina vaalien lähestyessä ja talouslukujen seurauksena kylläkin pientä liikettä on ollut havaittavissa.

 

Näiden toimien lisäksi lukio- ja koulutuspalveluverkko tulee uudistaa ja tehdä kokonaisvaltaisia ratkaisuja yksittäisten ratkaisujen sijaan. Terveydenhoito ja erikoissairaanhoitopalvelut tulee ajanmukaistaa ja kohdentaa hyviin sekä asianmukaisiin peruspalveluihin.

 

Rovaniemen talouden tervehdyttäminen ja kasvu tarvitsee myös elinelinkeinoelämää ja sen osaamista uudistaessaan palvelurakenteita.

 

Kustannusrakenteet niin hallinnossa kuin palvelurakenteissa tulee arvioida uudelleen ennenkuin tasejärjestelyillä paikataan hetkellisesti heikentyvää Rovaniemen taloutta.

 

Rovaniemen yhdistyminen oli hyvä asia, jonka pohjalta nykyisten ja tulevien päättäjien tulee rakentaa parempia ja oikeudenmukaisia palveluita rovaniemeläisille.

 

Arkisto >>

Oikeudenmukainen ja yhdenvertainen Rovaniemi-työ jatkuu.