Ajatuksiani matkan varrella

Olen kerännyt ajan kuvia matkan varrella oheisille sivuille, joita päivitän satunnaisesti.

 

 

Päätöksentekoa Rovaniemellä

Ajatuksiani >>

Rovaniemen kaupunginvaltuusto istui maanantaina 14.11.2011 aamusta yömyöhään talousarvioita hyväksyessään monien äänestyksien jälkeen. Yksi erikoisuus oli Muurolan lukiosta käyty keskustelu. Kokouksen alkaessa valtuustoryhmät pitivät linjapuheet suuruusjärjestyksessä suurimmasta pienimpään.

 

Kaarlo Alaoja (kok) esitti ryhmäpuheenvuorossaan Muurolan lukion lakkauttamista ja lukiokoulutuksen järjestämistä kaupungin alueella huomioiden tasa-arvoinen koulutus sekä pyytäen viranhaltijoiden esittelyä valtuutetuille lukiokoulutuksen järjestämisestä. Aineisto oli esitelty kh:n iltakoulussa aiemmin.

 

Tästä syntyi erikoinen episodi. Ensimmäiseksi Riku Tapio (kesk), E-J Tennilä (vas) ja Sari Ylipulli (vihr) esittivät, että lukiopalvelujen selvitystä ei esitellä valtuutetuille. Lisämausteena Jaakko Huttunen (vas) esitti Tapion myötäillessä, että kyseinen asia ei kuulu valtuuston toimivaltaan vaan koulutuslautakunnan päätettäväksi. Esitin myös asian esittelyä valtuustolle sekä painotin asian kuuluvaan valtuuston toimivaltaan. Hyvän ja asiallisen esittelyn jälkeen myös Muurolan lukion rehtori ja oppilas esittivät näkemyksiä lukion toiminnasta. Keskeistä esittelyssä oli, että lukiopalvelut tulisi järjestää uudelleen huomioiden oppilasmäärien merkittävä väheneminen vuosien ajaksi sekä tasapuolisen ja oikeudenmukaisen lukiokoulutuksen turvaaminen kaikille opiskelijoille koko kaupungin alueella.

 

Yksi merkittävä asia on, että lukiokoulutus maksaa Muurolassa ensi syksystä alkaen n. 12 000 € ja muissa lukioissa n. 6 000 €/oppilas. Esittelyn jälkeen syntyi koko iltapäivän kestävä puhemylly puolesta ja vastaan. Muurolan lukion puolesta esitettiin useissa puheenvuoroissa, että (ainoastaan) siellä osataan huolehtia heikompitasoisista oppilaista. Yksi erikoisuus oli, kun keskustaa lähellä olevat kaupunginjohtaja ja apulaiskaupunginjohtaja esittivät valtuutetuille Muurolan lukiosta päättämisen kuuluvan valtuuston sijasta koululautakunnalle.

 

Valtuustossa tarvittiin emeritiusproferssori Esko Riepulan osaamista ja kokemusta, jotta valtuutetut uskoivat asian kuuluvan valtuuston toimivaltaan. Monen tunnin maratonkeskustelun jälkeen valtuusto äänesti asiasta. Kaikki kokoomuksen valtuutetut ja mm. demarien ryhmäjohtaja Sulo Paksuniemi ja Esko Riepula äänestivät lukion lakkautuksen puolesta. Äänestystuloksen perusteella Muurolan lukio jatkaa ainakin seuraavaan äänestykseen saakka. Tästä kansanrintama sai vielä lisävauhtia ja sai äänestyksin lisättyä Muurolaan asuntolan ponsiesityksenä. Taidetaan saada lisäkustannuksia rovaniemeläisille vielä lisää.

 

Tosiasia on myös, että Muurolan lukion oppilaista 4/5 kuljetetaan muualta kuin Hirvas-Muurola alueelta. Tämä tarkoittaa valitettavasti parinkymmenen uuden oppilaan pakkosiirtoa vuosittain keskustan lukioista Muurolaan sekä ylimääräisten kustannusten maksattamista muiden lukioiden/lukiolaisten kustannuksella.

 

Arvioini mukaan seuraavien kuntavaalien jälkeen syntyy uusi poliittinen kulttuuri Rovaniemelle, toivottovasti.

 

Juhani Juuruspolvi

kaupunginhallituksen jäsen (kok)

valtuutettu

 

Arkisto >>

Oikeudenmukainen ja yhdenvertainen Rovaniemi-työ jatkuu.