Ajatuksiani matkan varrella

Olen kerännyt ajan kuvia matkan varrella oheisille sivuille, joita päivitän satunnaisesti.

 

 

Onnea Rinteenkulmalle!

Ajatuksiani >>

Rovaniemellä oli torstaina 6.11. yksi historiallinen päivä, kun keskustaan avattiin uusi kauppakeskus. Täysin uudistettu ja laajennettu Rinteenkulma. Rakennustyömaan keskeltä se oli saatu avatuksi ja väkeä oli paikalla paljon. Kauppakeskus liittyy yhtenäisesti vuotta aikaisemmin avattuun kauppakeskus Revontuleen. Merkittävin asia on ydinkeskustan kannalta on kauppakeskuksien yhteyteen rakennetut 800 ilmaista parkkipaikkaa. Ne helpottavat keskustaan tulemista. Tämän lisäksi kauppakeskukseen voi tulla ja poistua suoraan valtatie 4:ltä.

Valitettavasti kahden eri omistajan riidat ovat näkyneet ja kuuluneet lähes koko rakentamisen ajan. Käräjiä on käyty nelosmontun päällä olevasta rakennusoikeudesta ja rahaakin on liikuteltu. Revontuli on maksanut tai ainakin määrätty maksamaan Rinteenkulmalle pyöreästi yli miljoona euroa siirtyneestä rakennusoikeudesta. Rakennusoikeuden omistaja Rovaniemen kaupunki on seurannut sivusta miten eurot kulkee hankkeen eri vaiheessa. Kiistatta myös Rovaniemen kaupungin päätös lähteä vuokralaiseksi omistamiensa yhtiöiden ja liikelaitosten kautta ilman tilojen kilpailutusta kauppakeskus Revontuleen on mahdollistanut osaltaan hankeen ennennaikaisen rahastamisen. Onnittelut siitä yrittäjälle.

Pienellä jälkipohdiskelulla rakennusoikeuden arvosta, Rovaniemi menetti lähes yhden %  verran vuoden verokertymästä. Revontulen ja Rinteenkulman rakennusoikeus on n. 40 000 m2 ja mikäli lasketaan rakennusoikeuden hinnaksi 200 €/m2 niin kaupunki olisi voinut saada lähes n. 8 miljoonaa € myönnetyistä rakennusoikeuksista. Vertailuna Arina maksoi tälläisen hinnan Oijustien varresta vastikään. Oijustiellä oleva alue ei ole tietystikään keskustan kauppapaikka, yleisesti keskustan kauppapaikoista maksetaan selvästi korkeampaa hintaa kuin reuna-alueilla olevista paikoista. Tämä tulee keskustelun aiheeksi viimeistään silloin, kun ilmaiset parkkipaikat muuttuvat maksulliseksi.

Omistajien riidat jatkuvat kauppakeskuksessa. Torstaina Rinteenkulman avajaispäivän aikana Revontulen nykyinen omistaja ei suostunut avamaan kauppakeskuksen väliin tehtyä sisäkulkureittiä vaan oli lukinnut sen Revontulen puolelta. Kävin itse toteamassa sen sekä myös toisen yhteyden olevan lukossa. Uskomatonta, miten viranomaiset ovat antaneet luvan moiseen menettelyyn. Mielestäni viranomaiset olisivat voineet viheltää pelin poikki heti aamulla ja vaatia avamaan Revontulen yhdyskäytävä turvallisuuteen sekä rakennuslupaan vedoten. Asiakkaana tuli tunne, ettei Rinteenkulman kautta tuleva ole tervetullut Revontuleen. Myöhään iltapäivällä klo 17 jälkeen yhdyskäytävä oli avattu yleisön käyttöön. Vahinko oli kuitenkin jo tapahtunut ja pysyy ihmisten mielissä pitkään. Taitaa olla jatkossa paras pysytellä joen puolella.

Jatkossa viranomaisten olisi syytä harkita vastaanottotarkistamisen yhteydessä käyttöönoton ajankohta sekä varmistaa kohteiden valmiusaste huolellisimmin. Ei anna oikein hyvää kuvaa viimeistelemättömyys avajaisissa. Yhtään parempi tilanne ei ollut Revontulen avajaisissa. Rovaniemellä on ollut niin kiire aukaista kauppoja, ettei aina tahdota saada rakennustöitä tehdyksi alta pois, puhumattakaan vielä siellä olevista koneista ja nostimista.

Olin viikkoa aikaisemmin Torniossa tutustumassa På Gränssen-kauppakeskuksen avajaisiin. Siellä oli valmista ja viihtyisää sekä monipuolista ohjelmaa yleisölle. Kannattaa käydä vertailemassa.

Taidetaan olla menossa sellaisia aikoja kohti, että aikaa riittää Rovaniemelläkin hyvinkin tehdä kauppoja valmiiksi ennen niiden käyttöönottoa.

Kaiken kaikkiaan Rinteenkulma ja Revontuli-kauppakeskus vahvistaa Rovaniemen ydinkeskustaa. Toivotaan, että saadaan rakennustyöt tehtyä loppuun ja kauppa kävisi sekä ihmiset olisivat tyytyväisiä tarjontaan.

Tervetuloa uudet yritykset ja menestystä Teille vanhojen yrittäjien lisäksi.

 

Arkisto >>

Kommentit

Ei löytynyt

Lisää kommentti

Oikeudenmukainen ja yhdenvertainen Rovaniemi-työ jatkuu.