Ajatuksiani matkan varrella

Olen kerännyt ajan kuvia matkan varrella oheisille sivuille, joita päivitän satunnaisesti.

 

 

Jälkikaikuja Napapiirin Veden yhtiöittämisestä Rovaniemen Energiaan.

Ajatuksiani >>

Kirjoitin 17.1. LK yhtiöittämiseen liittyvistä auki olevista asioista. Keskeisenä viestinä oli huoli liiketoiminnan siirron jälkeisistä vaikutuksista, rahoitetaanko Veden tarvitsemat investoinnit kaukolämpömaksuilla ja pysähtyykö rakenteelliset uudistukset taseeseen syntyvien puskurien vuoksi? Sain paljon hyvää palautetta kirjoituksestani rovaniemeläisiltä ja viimeksi Liisa Mariaporin kirjoituksessa LK 26.1. Sen sijaan valtuutettu Mariaporia kuin joitakin muitakin valtuutettuja on jäänyt hiertämään valtuuston päätös. Rovaniemen kaupunginvaltuusto päätti äänin 40-19 Napapiirin Veden liiketoiminnan siirrosta ja yhtiöittämisestä Rovaniemen Energia Oy:n tytäryhtiöksi. Kokoomuksen valtuustoryhmä oli yhtiöittämisen kannalla lähes yksimielisesti ja siten ratkaisevassa asemassa.

 

Valtuuston päätöksen jälkeen alkoi välittömästi joidenkin demarien ja perussuomalaisten kritisointi kokoomusta kohtaan hyväksyä yhtiöittäminen. Kritiikki aloitettiin ensin somessa ja sitä on jatkettu kirjoituksin UR 24.1. ja LK 26.1. Lisäksi puskista on ammuttu tekstaripalstan kautta ja syytetty kokoomuslaisia takinkäännöstä. Mistä tästä kiukusta on kysymys? Mistä ihmeen takinkäännöstä kokoomuslaisia yritetään syyllistää? Palataanpa asiassa hieman taaksepäin eli kaupunginhallituksen päätökseen viikkoa aikaisemmin. Silloin kh:n enemmistö päätti olla hyväksymättä yhtiöittämistä äänin 6-5 ja esittää sen valtuuston päätettäväksi. Kokoomuksen kh:n jäsenet olivat tekemässä tätä päätöstä ja erityisesti sitä osaa päätöksessä, että valtuusto päättää näin merkittävistä asioista. Kuten kirjoitin esityksen sisältö ei kaikilta osin tyydyttänyt kokoomuksen edustajia.

 

Tämä oli lähtökohta valtuustoryhmämme käsitellessä Veden ja Energian yhtiöittämiseen liittyviä linjauksia. Saimme esityksellemme keskustan tuen ja valtuustoryhmien kokouksessa ennen valtuustoa myös vasemmiston hyväksymisen sekä valtuuston äänestyksessä yksittäisiä valtuutettuja kristillisistä, perusuomalaisista ja vihreistä .

 

Esityksemme keskeisin sisältö oli, että yhtiöittämisellä ei mene vellit ja jauhot sekaisin. Eli yhtiöt niin Vesi kuin Energia pärjäävät omilla asiakasmaksuilla eikä konserniavustuksilla voi pönkittää tytäryhtiöiden toimintaa. Lisäksi valtuuston päätöksenä kirjattiin, että hallintoon liittyvät rakenteelliset uudistukset jatkuvat. Tästä yhtenä osana on konsernirakenteen uudistaminen yhtiöittämisen kautta. Toiminnan yhdentyessä rovaniemeläiset voivat myös odottaa, että infran samanaikaisessa rakentamisessa saavutetaan myös taloudellista tehokkuutta.

 

Kokoomuksen valtuustoryhmän jäsenet ovat sitoutuneet tekemään äänestäjilleen rovaniemeläisten puolesta rakentavia päätöksiä sekä myös esittämään niitä päätöksien pohjaksi. Tästä on esimerkkinä hallinon uudistus ja nyt konsernitoimintaan liittyvät uudistukset.

 

Juhani Juuruspolvi (kok)

valtuutettu ja hallituksen jäsen 

Arkisto >>

Oikeudenmukainen ja yhdenvertainen Rovaniemi-työ jatkuu.